Proměna kuchyně a Jamie Oliver versus Dita P., kdo vyhrál?

Je to přesně 14 dnů, co máme novou kuchyni, tak už jí prý můžu vyfotit. Je boží! Dokonce i naše uklízečky ji milujou! Zbožňuju svůj dřez. Stejně tak osvětlený poličky na dálkový ovládání. Však už si chystám na naše holčičí mejdany světelnou show. Zatím se s ní učím mluvit a jídlo je pokus omyl - v troubě!
Nová uvnitř... 




Původně jsem tu starou nechtěla opustit, bo jsme toho spolu prožily opravdu hodně. Pak jsem ale opravdu musela uznat, že na paření dobrý, ale na vaření špatný. A taky chyběla myčka.
Paradoxně jsem ještě neměla čas ji zavařit. Pořád totiž někde rajzujeme, práce, divadlo, nemocná Vopice, která už nakazila mě, babičku, dědečka... Ale o víkendu jsem se překonala. Roman nedávno ostentativně přinesl kuchařku: Jamie Oliver - 15 minut v kuchyni. Tím mi chtěl asi naznačit, že bych tomu vaření aspoň 15 minut dát mohla. Teď, v tý nový, bych moc ráda, ale Vopice nerada. Takže momentálně můžu vařit jen v noci, když spí, protože ona jinak vůbec nespí a říká tátatátatátatáta,  chodí okolo nábytku a v sobotu jí bylo 9 měsíců! Recept níže.
Podávejte s nachos a čedarem. Nachos namáčejte v jogurtu s harisou a avokádem. Nebo jogurtu s avokádem a mátou. Nebo v čem chcete. Třeba zrovna v tý polívce.





Mexická rajčatová polévka od Jamieho Olivera
  • 1 svazek jarních cibulek
  • 1 svazek koriandru
  • 4 stroužky česneku
  • 100g rýže basmati
  • 450 g sterilovaných paprik
  • 2x 400 g plechovka krájených rajčat
  • sůl, pepř, limetka 
1. Na oleji osmahněte cibulku, přidejte koriand a česnek. Ještě trochu nechte "povolit".

2. Přidejte papriky, rajčata, rýži a dolijte cca. 1 litr vody. Já přidávám rovnou horkou z konvice.

3. Vařte do té doby, než bude rýže měkká.

4. Uvařenou polévku rozmixujte dohladka, pokud je moc hustá, nařeďte ji. Nakonec osolte, opepřete, zakápněte citrónem.

Dokážu si ji představit i nerozmixovanou, nebo jen trochu umixovanou. 
P.s. Chlapům ji ale nevařte, Roman se dost mračil a mrmlal něco o tom, že je to špuntovačka, že se po ní týden nevy... Tak ji radši nevařte vůbec a upečte banánový chlebíček! S tím jsem byla pochválená až moc!

Banánový chlebíček podle Dity P. - Must have do vašeho bříška

Nemáte někdo mojí nabíječku na foťák? K nenalezení :( takže je dost možné, že budou prázdniny v ....mobilu
Recept je vlastně dost jednoduchý, já dokonce vynechala i robota, bo kdo by se s ním myl. Máslo jsem nechala povolit ve vodní lázni po vopičím příkrmu a všechno prohnala rukou. A klasika suché - mokré zvlášť a pak dohromady. Formu nevysypávám, ale vymazávám olejem, na který se přilne pečící papír. Jistota, že vyklopíte.

Na banánový chlebíček potřebujete:
  • 125 g másla + na vymazání 
  • 175 g tmavého cukru 
  • 1 lžička vanilkového extraktu 
  • 2 vejce 
  • 4 banány 
  • 225 g hladké mouky 
  • 1 lžička kypřicího prášku 
  • 1 lžička jedlé sody 
  • 1 lžika mleté skořice 
  • 70 g lískových ořechů - já nedala
  • 120 g medu 
  • 100 g tmavé čokolády - já dala 130! :)
Kdo nevěří, ať běží za tímhle linkem. Dita P. je mi svědkem, že jsem to napsala správně!
Baby kuřátko s francouzským salátem mě málem přivedlo k šílenství! Nevím totiž, na kolik se co peče!!! Moje stará trouba měla jen jeden knoflik, žádnou teplotu neukazovala a když  v ni bylo moc horko, tak jsem do dveří vrazila měchačku. Prostě už jsem to měla vychytaný! V tý nový nevím samou radostí, co otočit za knoflík, jakou teplotu nastavit a tak jsem ve finále to kuře pekla skoro tři hodiny. Nedovedete si představit, kolik dostalo za tu dobu jmen!




P.s. Dito P., Vaši kuchařku jsem si koupila okamžitě, jak vyšla. Už mi dokonce povolila vazba. Je krásná, Vy taky, ale já jsem dost naštvaná, páč ten váš chlebíček je MOR! Pořád na něj musím myslet, pořád za ním musím chodit a díky němu jsem ztloustla 1 celý kilo! Takže, už s Vámi nepeču! Minimálně přes léto!

Takže 1:0 pro Ditu P.

Pro milovnice receptů tu mám receptyproradost.cz

Pro milovnice polívek dvě fakt super od Báry! Tom kha kai a mexická - fakt ověřená!

9 komentářů:

  1. Kuchyně je boží! Dřez stylový! Taky bych moc chtěla velkou kuchyni až za roh :)

    OdpovědětVymazat
  2. Překrásná kuchyně.

    OdpovědětVymazat
  3. Libunko wow:))) - jak se to tam všechno vešlo? pecka!!!

    OdpovědětVymazat
  4. krásná kuchyně, banánový chlebíček je vážně mor - naštěstí ho dělám bezlepkový (z pohankové mouky a místo cukru jen rýžový nebo agáve sirup)

    OdpovědětVymazat
  5. fantasticke!Dita je proste BOZI!!!!




    OdpovědětVymazat
  6. Libuško, krásná kuchně ! Iva

    OdpovědětVymazat
  7. Libuško, kuchyně je krásná. Od mala jsi nosila červenou puntíkatou zástěrku, konečně jsi se dočkala. Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
  8. Jamie je herec, ale to je právě ta ingredience, která těm, co podle něj vařej, zhusza chybí... takže výtvory podle jeho receptů jsou pak nedomrlý.... Dita je boží a píše to i pro nás kreteny bez fantazie....

    OdpovědětVymazat
  9. Banánovej chlebíček dělá Jamie taky a je boží, recept má ve své kuchařce "Moje Velká Británie" :)

    OdpovědětVymazat