V tomhle receptu je chili. Protože to já dávám kromě svíčkový a tvarohovejch šišek s borůvkovou omáčkou myslim do všeho. V Praze mám na sušené chili mlýnek. Ve Slavonicích hmoždíř. Je malej, skleněnej, zbyl tam po Evě a drtím v něm furt. A jen to chili. Přijeli jsme po dvou týdnech na víkend. Ondra šel budovat do chlíva bar zvaný bařík - což je v mých očích ta nejzáslužnější stavební činnost. Tak já, šprtka, že uvařim. Mexickou pálivou polívku z rajčat s fazolema. Milujeme.
Naše provizorní kuchyně - až na čínský dřevěný pult ze Snelu, ten zůstane i po rekonstrukci |
Připravila jsem si ingredience, očistila zeleninu - naštěstí - a hrábla do police po hmoždíři. "Snad se do něj nenaprášilo," blesklo mi inteligentně pod blond ofinou. A jasně. Naprášilo. Asi cihelnej prach, když je to takový červený. Nebo já fakt nevim, co mi v tý hlavě běželo, když jsem natáhla do nosu vzduch, že ten bordel vyfoukám. Už při výdechu mi bylo jasný, že tady někdo něco posral. A že to budu nejspíš já. Nejdřív jsem se začala dusit, pak na chvíli přestala vidět, ksicht mě pálil a bolel tak, že si myslim, lifting už teď dám levou zadní. Jen co pominul největší děs, napsala jsem na Facebook vzkaz příštím generacím: "Nefoukejte do hmoždíře, ve kterým jste drtili chili... nikdy!" A šla v slzách dovařit tu boží polívku. Fotky vinou špatných světelných podmínek a chili slepoty naprd. Ale dobrá byla:)
Připravíme si:
1 konzervu fazolí ve slaném nálevu (barva je fuk)
2 mrkve
celer (4 větší kusy na vyvaření)
3 - 4 stonky řapíkatého celeru (já používám celery oba, ale stačí ten, který je zrovna po ruce)
1 větší cibule
3 - 4 stroužky česneku
tymián sušený
pepř mletý
2 - 3 chili papričky sušené a nadrcené (nebo podle chuti)
sůl
cirtonová šťáva
půlka kostky zeleninového nebo masového vývaru (neni nutná)
A vaříme:
Moje specialita je promnout si oči v zápětí po tom, co jsem dokrájela čerstvou čili papričku... A to jsem jenom popelavá blondýna a to se nepočítá. Myslim.
OdpovědětVymazata kolik já mám řezných ran, protože při vaření přece nebudu nosit brejle na čtení:)
OdpovědětVymazat