Nejvyšší čas sklidit bazalku a zásobit celou rodinu domácím pestem....řekla jsem si koncem října a konečně zkrotila ten neuvěřitelný keř, který mi přes léto vyrostl z přichcíplé bazalčí sazeničky z Billy.
Pesto je z italského slova pestare - mlátit, drtit. Co, to je už jen na nás. Hlavními ingrediencemi klasického zaleného pesta je bazalka, olivový olej, piniové oříšky, parmezán nebo podobný sýr, česnek a sůl. Já tam ale dávám všechno, co mám ráda, protože toho musí být dost. Pro všechny.
Takže kromě bazalky používám i rucolu, piniové oříšky nastavím dýňovými semínky, někdy i mandlemi. Oříšky mi sice chutnají, ale jako alergika i dost dráždí. Takže je někdy úplně vynechám. Do pesta přidávám citronovou šťávu z vlastních citronů. Miluju je. A samozřejmě pepř. Jen pozor, s česnekem opatrně, nemá být ve směsi dominantní.
Protože se mi s tím nechce patlat, používám mixér. Rozdrtím v něm semínka, česnek, přidám lupení, mixér se ucpe, já naštvu, všechno vyklopím do mísy a paličkou na mojito dorazím. Kdo vlastní hmoždíř, nemá co řešit:) Do směsi přidávám postupně olej, citron, sůl, pepř a na závěr sýr. Moravia Padano je super.
Moje pesto je ne-dokonale husté. Napěchuju ho do skleniček a rozdám rodině. Ať si ho laskavě doma každý naředí svým vlastním olivovým olejem:)
A kam s ním? Většinou na těstoviny, často na rozpečenou bagetu pod rajčata, občas do salátů...a někdy lžičkou přímo ze sklenice.
Bára
Mňam! :P
OdpovědětVymazatÁďa Pafková
Ja chci takyyyyyyy:-D
OdpovědětVymazat